FÄRGTYPEN:

TEMPERA, ÄGGOLJETEMPERA

Det här är färgen för dig som söker ett material, en textur, en flerdimensionell känsla, kort sagt, där du vill att färgen ger mer än bara en kulör.

Äggoljetempera är en tempera, vilket betyder blandning, en emulsionsfärg. I en emulsionsfärg blandar man olika bindemedel, i det här fallet tillsätts ägg –som har förmågan att binda ihop olja o vatten. Vanligtvis används linolja men den kan också ersättas med säg hamp- eller valnötsolja som har liknande egenskaper som linolja. Du kan också byta ut ägget mot kasein o kalk o få en kaseintempera (betydligt mer vanlig i Danmark).

 

Äggoljetempera är en urgammal metod och du kan på internet hitta en mängd olika eller mindre vanskliga generella recept och sätt att måla på, det är dock historiskt använd färg med anor o anmärkningsvärt hållbar. Av jords äggolje-tempera är balanserad, avvägd och bygger på 45 års forskning och också det helt unikt för ett område där lite dokumentation finns utöver själva recepten som förklarar varför man blandar si eller gör så. Att använda Färg i påse är tryggt och enkelt o för den som kan vispa ihop en pannkakssmet är det bara att tuta. Ingredienserna är fyra; det är vatten, raffinerad rå linolja, KRAVägg och pigment. Alltså INGA kemiska lösningsmedel, terpentiner eller tillsatser, inga syntetiska färgämnen eller andra obegripliga tillsatser. Ändå har Av jord valt att tillämpa den hårda tolkningen av vad som får kallas miljövänligt/eko, det är ett helt klart mycket bättre miljöval men bäst för naturen är ju att inte måla alls. Därför går färgen inte under beteckningen ekofärg (trots att den måste vara betydligt bättre än de som i marknadsföringen kallar sina färger för ekofärg. (På Temperamåleriet tycker vi att den ger eko - i meningen reflekterande, återkastande av ljus, så otroligt vacker i sin enkelhet)

Äggoljetempera är otroligt användbart o funkar på väggar, tak o golv, på snickerier, tyger, lera, puts, möbler, såväl ute som inne. Sen funkar inte alla recept på alla ställen, men det berättar Karolina mer om när du uppsöker verkstadsbutiken eller kommer på kurs.

 

De recept (pigmentblandningar, Färg i påse) vi på Temperamåleriet utgår ifrån är miljösnälla, väl utforskade och mycket genomtänkta - allt för att uppnå en bred användbarhet. Och inte minst för att man likt NCS-systemet ska kunna upprepa kulören, om man t.ex. vill komplettera senare - eller hitta en närliggande nyans som balanserar till ytterligare detaljer som ska samverka.

 

Det finns en hel palett - men för dig som vill ha samma bredd i kulörvalet som utifrån de stora färgfabrikanternas NCS-baserade möjligheter blir det magrare. Men när du väl hittat din kulör så får du en vacker, harmonisk och tilltalande yta som ger själen ro! Och. Skulle du inte hitta din nyans bland de Temperamåleriet lagerför så finns fler tillverkare ifrån vilka det går att ta hem. Det går också att beställa egna kundunika recept/nyanser som då tas fram o tillverkas av Temperamåleriet.

 

Tillsammans går vi igenom dina önskemål. Vill du är du alltid välkommen att boka ett besök hos Temperamåleriet på Pliggvägen i Solberga (800m från Älvsjö Station). Du kan även delta i en inspirationskväll/ Prova-på-aktivitet, antingen en öppen eller en specialarrangerad utifrån dina önskemål. Butiken har begränsade öppettider då detta är ett enmans (kvinno)måleri o Karolina mesta dels är ute på uppdrag. Men hon bor nära o öppnar lätt vardagkvällar 18:30-20 (sommartid från 17:00), men även andra tider efter överenskommelse. O hon är en fantastisk källa till kunskap - om denna färg som ställer dina målerivanor på ända.

Ett vackert sätt är att klä väggarna med lumppapp av god kvalité (med 40% ull). Det var vanligt förr, då man tapetserade med små ark som lades dekorativt i rutor på väggarna. Så kan du göra även idag, på så vis får du en levande yta (som också isolerar något). Men nu kan du också som tapetsera väggarna i enmetersvåder. Lumppappen har också den egenskapen att den jämnar ut ojämnheter, exempelvis tapetskarvar eller tidigare satt glasfiberväv.

 

Det finns flera sätt att efterbehandla ytan för antingen effekter eller exempelvis bättre slityta, detta kan du se många exempel på nere i verkstan, alltid lättare att bilda sig en egen uppfattning när man ser med egna ögon. Temperamåleriet använder ofta schabloner på detaljer.

 

Visste du att äggoljetempera använts att måla på linne för att efterhärma läderkaraktär på exempelvis sittdynor? Det funkar förstås även idag!!

Äggoljetemperamålat, varför det?

- För att det e så himlans vackert förstås!! Och den är så flexibel o möjligheterna till efterbehandling o effekter enorm.

Och så för dig som vill ha kontroll över vad färgen innehåller är den bingo:

Ett enkelt sätt att bidra till minskade utsläpp.

.. att slippa ftlater, azoämnen, parabener, lösningsmedel, mjukgörare, konserveringsmedel på vardaglig svenska. Det här är färgen för framtiden, för moderna miljöer du ska leva i. Kan du blanda ihop en pannkakssmet så är du redo att måla. Den dagen du provat vill du aldrig gå tillbaka till annat! Fråga mig...