PERSONEN I FÖRETAGET:

KAROLINA

 

Hon är ingen dussinmålare! Anlita Karolina gör du när du önskar uppnå en helhet. När du vill ha något utöver det vanliga, något som får dig att växa några decimeter. När du vill ha en tät dialog o ett nära förtroligt samarbete. Hon kan hjälpa dig med allt i ett rum, från att måla allsköns ytor från golv till tak, möbler o andra föremål - till att sortera o skapa samspel med dina pinaler. Utan att köpa nytt. När du köpt en ny bostad. Eller när du vill göra dig av med den... När du helt enkelt vill ha någon annans perspektiv, o kanske komma över tröskeln. Med Karolina kan du känna dig trygg, hon lotsar dig genom hela programmet, från funderingsstadiet genom alla moment till efterbesök. Samspelet är viktigast o därför satsar hon ganska mycket på förebyggande turer, o du får alltid ett kontrakt på de överenskommelser som gjorts.

Hon kan färg generellt o äggoljetempera i synnerhet. Du kan inte föreställa dig hur mycket man kan göra i dess namn.

***

Redan i barnrummet tänkte Karolina inredning o färg. Hon måttade upp rummet på rutigt papper o likaså alla de 70-talskulörta möblerna som klipptes ut. Så möblerades rummet om gång på gång, först på pappret för se att det funkade o sen bokstavligen. Men aldrig målades det kommunalgrå tapeterna om...  Så kanske är livsutvecklingen sprungen ur detta, vem vet :-) Vid 18 flyttade hon hemifrån o genast tog intresset fart, den första inredningskursen va en kvällsdito i Sköna hems regi på sent 80-tal. Fast det höll sig ändå på hobbynivå - ett riktigt jobb skulle man ändå skaffa sig... Men det här med färg har genomsyrat det mesta (när andra tänker musik tänker Karolina färg o skapar därefter). Åren gick.

 

Millenieskiftet knackade på dörren o Karolina gjorde ett lappkast i karriären, lämnade skrivbordet för att utbilda sig till byggnadsmålare. Trots att hon inte hörde till den tänkta målgruppen bokstavligen tjatade hon in sig på en måleriutbildning arrangerad av Målarmästarna och Skandinaviska Färginstitutet (de som står bakom NCS). Först testades de utvalda under tre veckor, därefter skedde gallringen till de som slutligen fick gå, o då var det inte längre några tvivel, hon fick gå. Under utbildningen lades stor vikt på färgsättning och att ta del av det kulturhistoriska arvet, även dekorationsmåleri ingick som en del. Allt detta utöver de sedvanliga måleriuppgifterna (med främst konventionell färg förstås).

 

Att hon sen valde den här inriktningen bottnar i flera orsaker, att gå och sprutmåla garage på ackord kändes för endimensionellt. Vidare funderade hon på vilka miljöer som lämnar bestående intryck på näthinnan. Och, så detta med att professionella målerifirmor faktiskt inte får tvätta penslar o sina grejer i handfat eller vasken. Idag vet vi lite mer om hormonstörande ämnen och just nu pågår en femårig studie i de nordiska länderna där man funderar på varför allergierna bland målare ökat så pass. Kan nämna att dagens målerielever inte får måla i kortärmat... den tål att tänkas på. Dock kanske ska betonas att hon främst jobbar med miljöer som ska fungera på 2010-talet, hon är inte lagd åt att bevara o konservera, när det kommer till byggnadsvård finns det bättre utbildade. Karolina brukar säga att hon inte är förvaltartypen, däremot gillar hon att plocka upp det tidlösa o det som var bra "då" - till att fungera nu. Återbruk har dock alltid varit i fokus, med färg kan man förändra intryck o förnya det annars bedagade. Om du besöker hennes källare (verkstad/butik) så är den full av exempel.

 

Pusselbitarna föll helt enkelt på plats när hon kom i kontakt med boken: ”Jordens färg” (den säljs idag via Temperamåleriet) och valet att starta eget kändes helt plötsligt självklart, 14 dagar efter första mötet med färgen sa hon upp sig. Att få jobba med sitt intresse (färg), hålla kurser o sprida kunskaperna, forska vidare – o dessutom kunna kombinera detta med familjelivet känns nu som en ynnest. 


Karolina är så oerhört kunnig på området och utöver all kunskap hon förmedlar går man ut fylld av inspiration o många aha-upplevelser. Att söka upp henne o boka en tid ger dig kunskaper för livet. Att använda den här färgen ställer det mesta du tidigare kunde på ända - men när du väl valt den vill du aldrig återgå till annat.